Jak zapobiegać infekcjom w przedszkolu i szkole

nauka szkolna

Z powodu przeziębienia uczniowie opuszczają co roku 22 miliony dni nauki szkolnej, a ich rodzice – 20 milionów dni w pracy*. Nie jest przy tym niczym niezwykłym, że dzieci uczęszczające do placówek przechodzą nawet do 10 infekcji rocznie. Dzieje się tak dlatego, że mają częsty i bliski kontakt z wieloma rówieśnikami, a choroby zakaźne mogą się łatwo przenosić z jednej osoby na drugą. Gdy dziecko zaczyna naukę w przedszkolu lub szkole, infekcje stają się coraz częstsze i pozornie niemożliwe do uniknięcia. Jednak można im zapobiegać. Kluczowe staje się budowanie odporności. I to m.in. dzięki tak prostym rzeczom, jak spożywanie masła i sera. Oto kilka prostych sposobów na to, jak wzmocnić odporność dziecka i nie dać się chorobom!

Jednym z powodów, dla których dzieci mają tendencję do zarażania się wieloma infekcjami, jest ich nie w pełni rozwinięty układ odpornościowy, który zwalcza infekcje i choroby. Na szczęście większość z nich zwykle nie jest poważna. Niemniej dobrze mieć świadomość, co powinno wzbudzić nasz niepokój i stanowić sygnał, że nie obędzie się bez wizyty u lekarza.

Infekcje wirusowe czy bakteryjne – jak je rozróżnić?

Powszechne infekcje wirusowe, takie jak infekcja górnych dróg oddechowych, objawiają się zwykle przez katar, kaszel, stany podgorączkowe, ból gardła i problemy ze snem. Żadne antybiotyki ani leki przeciwwirusowe nie mogą przyspieszyć powrotu do zdrowia przy przeziębieniu. Warto zauważyć, że w porównaniu z dorosłymi, infekcje górnych dróg oddechowych u dzieci mogą trwać dłużej (do 14 dni) i występować częściej (średnio od sześciu do ośmiu razy w roku). Z kolei grypa to choroba wirusowa, która może powodować wiele takich samych objawów, ale często towarzyszy jej intensywny ból ciała i wysoka temperatura. W przeciwieństwie do infekcji górnych dróg oddechowych, czas trwania grypy – jeśli zostanie wykryty w ciągu pierwszych 48 godzin choroby – można skrócić za pomocą leków przeciwwirusowych. Groźne następstwa może nieść ze sobą infekcja bakteryjna, której objawy utrzymują się dłużej niż 10-14 dni, gorączka jest wyższa niż można by się spodziewać po wirusie i nie ustępuje.

Czy jesiennych i zimowych infekcji można uniknąć?

Chociaż wielu z nas kocha złotą polską jesień, ta pora roku częściej jednak przynosi deszcz, wiatr i przejmujący chłód. Dziś podejmowanie jak największej ilości środków ostrożności i decyzji, które zwiększają szanse naszego dziecka na zachowanie zdrowia, wydaje się ważniejsze niż kiedykolwiek. I chociaż nie ma jednego gwarantowanego sposobu na uchronienie go przed jesienno-zimowymi infekcjami, istnieją różne pomysły i taktyki, które mogą się okazać w tym względzie pomocne. Wiele z nich wyrasta na przekonaniu, że zdrowie zaczyna się od kuchni. Przedstawiamy 5 wartych wdrożenia.

Zdrowie na talerzu

Zachęć dziecko do jedzenia owoców i warzyw we wszystkich kolorach. Jagody, papryka i brokuły są jaskrawo zabarwione i bogate w przeciwutleniacze. Pomarańcze i owoce cytrusowe bogate w witaminę C wzmacniają odporność i działają jako bariera przed infekcjami. Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogate w żelazo i wspomagają produkcję białych krwinek i przeciwciał. Orzechy, nasiona, ziarna i fasola zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega. Jajka są doskonałym źródłem białka i mogą być dodawane do codziennej diety w różnych postaciach. Nie bójmy się także tłuszczów, m.in. ze względu na ich rolę w rozwoju mózgu i układu nerwowego. Jaki tłuszcz podawać dzieciom? Nie trzeba daleko szukać, wystarczy masło. – Tłuszcz w nim zawarty pomaga dzieciom zaspokajać ich potrzeby kaloryczne, daje uczucie sytości i pomaga przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K. – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Co więcej, dodaje potrawom smaku. Twoje dziecko nie toleruje laktozy? – W maśle ekstra z tłuszczem 83% nie ma laktozy -– uspokaja ekspertka.

Natomiast masła śmietankowe o niższej zawartości tłuszczu, zawierają jej maksymalnie 2-3%. Tym samym ich umiarkowane spożycie nie powinno stanowić problemu dla osób z nietolerancją tego składnika.

Nawodnienie ma znaczenie

Wszyscy wiemy, jak ważne jest nawadnianie dzieci w upalne, letnie miesiące. Jednak równie ważne jest, aby piły odpowiednią ilość płynów także jesienią i zimą. Odpowiednio nawodniony organizm może skutecznie pozbyć się toksyn, w tym bakterii chorobotwórczych. Woda wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie różnych układów organizmu, w tym układu odpornościowego. Aby pomóc dzieciom pić wodę przez cały dzień, pozwól im wybrać nową butelkę z wodą i zachęć je, aby z niej często korzystały.

Szkoda zdrowia na nerwy

Relaks jest niezbędny nie tylko dla pracujących dorosłych. Dzieci w każdym wieku również mogą być zestresowane, co może uszkodzić ich układ odpornościowy i zdolność do zwalczania wirusów. Jesienią i zimą dzieci są szczególnie narażone na stres związany z mnogością aktywności – kumulacją zajęć szkolnych, sportowych, pozalekcyjnych i towarzyskich. Powinieneś zachęcać swoje dzieci do relaksu, zwłaszcza gdy czują się rozdrażnione, smutne lub przytłoczone. Pomóż im znaleźć w domu przytulne miejsce, w którym będą mogli odpocząć. Być może odkryją w sobie pasję do gotowania? Na początek możecie wspólnie przygotować któreś z dań z naszych przepisów, podanych na końcu artykułu.

0 Replies to “Jak zapobiegać infekcjom w przedszkolu i szkole”