Read More

Dieta pudełkowa – dlaczego zyskuje na popularności?

Dieta pudełkowa to opcja, po którą sięga coraz większa liczba ludzi. Wynika to z różnych przyczyn – jedni są zabiegani i nie mają czasu na gotowanie, drudzy chcą z dokładnością liczyć przyjmowane kalorie, ponieważ chcą schudnąć. W ostatnim czasie można zauważyć znaczący wzrost zainteresowania cateringami – skąd wzięła się taka popularność?

Read More
gotowe posiłki

Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły

Szacunki są różne, ale eksperci twierdzą, że codzienne kupowanie gotowych posiłków i przekąsek do pracy może kosztować do ponad 1000 złotych miesięcznie! Dlaczego jednak tak wielu z nas to robi? W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do jednego. Nie potrafimy lub nie chcemy na tyle się zorganizować, by przygotowywać lunch do pracy samodzielnie. Co zrobić, by nie skazywać się na fast foody lub jeść coś, na co tak naprawdę nie ma się ochoty, albo – co gorsza – w ogóle nie jeść? Wbrew pozorom to nie takie trudne!

Read More
bezpieczna dla zdrowia

Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych. Przy tym najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%). Czy jednak każdy potrafi poprawnie zinterpretować znajdujące się na opakowaniu daty? Okazuje się, że nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z Too Good To Go i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” – jej celem jest ułatwienie konsumentom poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych produktów. 

Read More
dieta

Polsko-francuska miłość do glutenu, czyli tradycja w każdej kromce

Czy wiecie, że chleb występuje w diecie człowieka od przeszło 10 tysięcy lat? Na przestrzeni tego okresu powstawało jego wiele form, a także przybierał różne role w tradycji i kulturze, jednak nieustannie jest dla niego miejsce na stole – i to stałe, nie do naruszenia. Z okazji Światowego Dnia Chleba, specjaliści z warszawskiej piekarni rzemieślniczej Chaud Pain wyjaśniają, z czego wynika miłość do tego wypieku – zarówno w Polsce, jak i we Francji. 

Read More
produkty zbożowe

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej.

Read More
eksperymenty w kuchni

Dipy śmietanowe, czyli jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom

Proste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały się codziennością. Dodanie dipu wzbogaci smak każdej potrawy i nada jej wyjątkowego charakteru. Może być uzupełnieniem sałatek, mięs, makaronów, potraw grillowanych, a nawet tradycyjnych kanapek.

Read More
marnowanie żywności

Zrównoważone rybołówstwo istnieje. Trzeba tylko podejść do niego mądrze

Jak podaje WWF, zrównoważone rybołówstwo to takie, które ani nie zagraża stabilności samej poławianej populacji ryb, ani nie wpływa znacząco negatywnie na inne elementy ekosystemu morskiego. Coraz więcej firm w Polsce, które sprzedają ryby i owoce morza, stosuje się do wskazówek ekologów. 

Read More
dane rośliny

Dlaczego twoje jedzenie powinno być bio lub organiczne?

„Organic” oznacza, że do produkcji danych roślin nie używamy żadnych związków chemicznych, w rodzaju pestycydów, insektycydów, fungicydów czy herbicydów. Są to różne związki chemiczne stworzone przez człowieka do tego, by przyspieszać produkcję, zmniejszać ilość chwastów, lub by rośliny rosły większe. Dodatkowym problemem są produkty GMO, czyli stworzone z modyfikowanych genetycznie organizmów. GMO oznacza to, że nasion są Roundup Ready, czyli tych roślin nie zniszczy Roundup ani glifosat – nie umrą one tak, jak umierają wszystkie rośliny dookoła. Będą miały w sobie natomiast chemiczne toksyny, które są trucizną dla naszego środowiska i naszego organizmu.