Prawidłowe rozmieszczenie zakupów spożywczych lodówce ma o wiele większe znaczenie niż może się to nam wydawać. Organizacja przestrzeni wewnątrz lodówki nie tylko ułatwia jej codzienne użytkowanie, ale pozostaje nie bez znaczenia w kontekście prawidłowego przechowywania poszczególnych grup produktów spożywczych. Po zrobieniu niezbędnych zakupów nierzadko wrzucamy jedzenie do lodówki byle jak, zapełniając wolne miejsca, co na dłuższą metę jest niepraktycznie i szkodliwe. Zatem jak prawidłowo układać żywność w lodówce?
Dlaczego warto mieć porządek w lodówce?
Za porządkiem w lodówce przemawiają nie tylko praktyczne względy, ale i te estetyczne, ponieważ korzystanie z czystej i uporządkowanej lodówki jest po prostu przyjemniejsze i bardziej sprawne. Odpowiednia organizacja zawartości lodówki wiąże się także z innymi korzyściami w postaci zachowania dłuższej świeżości jedzenia, jego walorów smakowych a także odpowiedniej konsystencji. Dezorganizacja w lodówce powoduje, że zachowanie temperatury na porównywalnym poziomie staje się niemożliwe z uwagi na zaburzona cyrkulację powietrza.
Oznaczenia w środku lodówki
Wiele modeli nowoczesnych lodówek posiada w swoim wnętrzu tajemnicze obrazki, które nie znajdują się w nich przypadkowo. Przy każdej z półek pojawiają się symbole produktów, które należy na nich przechowywać. Co ciekawe, większość użytkowników lodówek stale ignoruje te oznaczenia biorąc je za zbędny dodatek do wyposażenia. Okazuje się jednak, że wskazówki umieszczone przez producenta mogą być niezwykle pomocne przy planowaniu rozmieszczenia zapasów spożywczych.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Są takie artykuły spożywcze, których nie powinno się trzymać w lodówce. Do takich produktów należą m.in. cebula i czosnek, które w wilgotnym i chłodnym środowisku szybko miękną i gniją, pomidory – trzymane w niskiej temperaturze tracą swoje walory smakowe i soczystość, ziemniaki – podobnie jak pomidory tracą swój smak i mają tendencję do gnicia. Wiele owoców również nie jest przystosowanych do przechowywania w chłodnym otoczeniu – dotyczy to m.in. bananów, owoców pestkowych (włącznie z awokado) czy też cytrusów. Trzymając w lodówce żywność, która tego nie wymaga skracamy ich okres przydatności, a w dodatku ograniczamy wolną przestrzeń w lodówce, którą można przeznaczyć na inne produkty.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta. Wszystko zależy od specyfiki grup produktowych oraz warunków, dzięki którym zachowują swoje właściwości. Zatem co, gdzie i dlaczego? Górna półka w lodówce powinna należeć do ugotowanych potraw, resztek jedzenia oraz otwartych produktów o najkrótszej dacie przydatności. Środkowe półki powinny być królestwem nabiału: mleka, serów, twarogów czy jajka, które często lądują na drzwiach lodówki. Jest to jeden z największych błędów popełnianych przy organizacji lodówki – produkty trzymane w tym miejscu powinny wykazywać stosunkowo wysoką odpornością na zmieniające się temperatury. Jajka czy mleko do takich produktów nie należą. Co trzymać na dolnych półkach? Z uwagi na to, że temperatura jest tam dość ,niska powinny się tam znaleźć wszelkie mięsa i ryby. W dolnych szufladach lodówki z kolei warto trzymać owoce i warzywa, które tego wymagają.
0 Replies to “Jak zorganizować przestrzeń w lodówce?”