Gotowanie dla zapracowanych – sposoby na szybkie jedzenie

Sposoby na szybkie dania dla zapracowanych

Tempo codziennego życia z każdym rokiem wydaje się nieustannie przyspieszać, a doba wciąż ma tylko 24 godziny. Wygospodarowanie czasu na gotowanie przychodzi nam coraz trudniej, dlatego często poszukujemy skutecznych sposobów na szybkie i smaczne gotowanie. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne – wystarczy stosować się do kilku prostych zasad, dzięki którym w mgnieniu oka przygotujemy posiłek dla całej rodziny.

Szybkie dania: zupy

Wiele z nas nie wyobraża sobie swojego codziennego jadłospisu bez zdrowych i pożywnych zup, które poza cenny właściwościami odżywczymi posiadają jeszcze jedną ogromną zaletę – ich przyrządzanie zajmuje niewiele czasu. Gotowanie zup ogranicza się do przygotowania warzyw (mogą być mrożonki), oczyszczenia mięsa, przyprawienia ziołami i innymi dodatkami, dzięki którym wywar będzie smakował jeszcze lepiej. Zupa gotuje się sama – trzeba jedynie co jakiś czas sprawdzać, czy ma odpowiedni smak i konsystencję. Co najważniejsze – zupę możemy zrobić praktycznie ze wszystkiego i są dobrym sposobem na spożytkowanie produktów niepierwszej świeżości.

Szybkie dania jednogarnkowe

Kolejnym trikiem ułatwiającym smaczne i szybkie gotowanie jest postawienie na dania jednogarnkowe. Ich przyrządzanie nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, a do tego ilość brudnych naczyń spada do minimum. Większość potraw jednogarnkowych bazuje na sycących i pożywnych artykułach spożywczych takich jak makaron, ryż, ziemniaki czy mięso, przez co są świetnym rozwiązaniem dla dużych rodzin. Wielkim plusem podobnego rozwiązania jest możliwość przechowywania dań jednogarnkowych w lodówce przez kilka dni lub zamrożenia posiłków bez obaw o ich walory smakowe czy okres przydatności. Podobne rozwiązanie pozwala zaoszczędzić nieco czasu i pieniędzy, głównie w kontekście kolejnych obiadów.

Szybkie dania: pożywne sałatki

Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że sałatką nie można pokryć swojego zapotrzebowania kalorycznego. Dodając do niej jedynie sałatę, kilka plastrów pomidora czy ogórka rzeczywiście zaspokojenie głodu może być niemożliwe. Kluczem do przyrządzania smacznych, zdrowych i sycących sałatek jest dobór odpowiednich dodatków, najlepiej takich, które nie wymagają gotowania czy żmudnego obierania. Dobrze sprawdzają się gotowe mieszanki sałat dostępne w supermarketach, różnego rodzaju sery, warzywa, owoce, a także resztki gotowanego czy podsmażonego mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu czy kolacji. Sałatkę można zjeść z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek czy chrupiącej bagietki z masłem czosnkowym.

Szybkie dania: gotowanie w parowarze

Genialnym wynalazkiem okazuje się kilkupoziomowy parowar, który pozwala skutecznie ograniczyć czas gotowania potraw do niezbędnego minimum. Dzięki obróbce termicznej opartej na działaniu pary produkty zachowują znacznie więcej swoich prozdrowotnych właściwości, a do tego można je przyrządzać w tym samym czasie. Obiad składający się z brokuła, ziemniaków czy ryby można przygotować nawet w kilkanaście minut, w zależności od wymaganego czasu gotowania poszczególnych artykułów. Co ważne, przyrządzanie obiadu w parowarze nie wymaga wiele wysiłku i ogranicza się jedynie umycia czy obrania warzyw, mięs czy ryb oraz włączenia urządzenia.

0 Replies to “Gotowanie dla zapracowanych – sposoby na szybkie jedzenie”