Jednym z największych problemów w polskich domach jest marnowanie jedzenia, którego kupujemy po prostu za dużo. Robienie ogromnych zapasów ma sens tylko wtedy, kiedy produkty charakteryzują się długą datą przydatności lub w planach mamy zorganizowanie przyjęcia rodzinnego. Marnowanie jedzenia to również cios dla naszego domowego budżetu, zwłaszcza obserwując wciąż rosnące ceny wielu artykułów spożywczych. Jak zatem uchronić się przed wyrzucaniem jedzenia?
Jak nie marnować jedzenia? Lista zakupów
Warto zacząć od podstaw, czyli od systematycznego tworzenia listy najpotrzebniejszych produktów najczęściej używanych przez nas w kuchni. Wycieczki do supermarketów to nie lada pułapka dla przeciętnego konsumenta wybierającego się na zakupy bez sztywno sprecyzowanej listy brakujących artykułów. Wtedy dużo łatwiej o wrzucenie do sklepowego koszyka rzeczy, o których przed wejściem na teren placówki handlowej nawet byśmy nie pomyśleli. Stworzenie listy zakupów pomaga zachować zdrowy rozsądek i uchronić się przed marnowaniem nadmiaru jedzenia.
Jak nie marnować jedzenia? Przechowywanie
Często dochodzi do sytuacji, w której produkt o wciąż aktualnej dacie ważności po otworzeniu okazuje się niezdatny do jedzenia. Winą zazwyczaj obarczamy wadliwą partię produkcyjną czy też nieumiejętne przechowywanie towaru przez obsługę sklepu spożywczego. Trzeba jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, czy dobrze zabezpieczamy żywność po jej zakupie i czy przechowujemy ją w optymalnych warunkach. Dotyczy to m.in. wędlin czy wyrobów mlecznych jak sery czy twarogi. Tuż po powrocie zakupów należy przełożyć je do szklanych pojemników, aby dłużej zachowały świeżość i nie zaparzały się. Nie bez znaczenia jest również przechowywanie żywności w lodówce według odpowiedniego schematu – w głównej mierze jest to podyktowane temperaturą, która w nie każdym miejscu w lodówce jest taka sama. Niektórych produktów nie należy przechowywać na drzwiach lodówki z uwagi na jej częste otwieranie i kontakt z pokojową temperaturą powietrza.
Jak nie marnować jedzenia? Przegląd lodówki
Nadmiar artykułów spożywczych w lodówce sprzyja powstawaniu chaosu i dezorganizacji – przy wielu produktach zdecydowanie trudniej kontrolować datę ważności każdego z nich. Co kilka dni warto jednak dokonywać szybkiego przeglądu zawartości lodówki i planować posiłki tak, aby do ich przygotowania wykorzystać żywność o mijającym terminie przydatności. W ten sposób można nie tylko uniknąć wyrzucenia zepsutego jedzenia, ale i doznać kulinarnych inspiracji. Jeśli niektórych produktów nie jesteśmy w stanie zużyć przed upłynięciem daty ważności, warto je oddać potrzebującym lub rodzinie.
Jak nie marnować jedzenia? Mrożenie
Mrożonki goszczą w wielu polskich domach i są świetnym środkiem zapobiegawczym w kontekście wyrzucania resztek jedzenia. Bardzo często zdarza nam się ugotować zbyt dużo porcji obiadowych, które nie powinny lądować w koszu, a w wielu przypadkach właśnie tak się dzieje. Nie wszystkie dania można mrozić, jednak wiele potraw jednogarnkowych doskonale się do tego nadaje. Co więcej, gotowe posiłki czekające w zamrażarce to świetne rozwiązanie dla osób, którym wciąż brakuje czasu na regularne gotowanie dla całej rodziny.
0 Replies to “Jak nie marnować jedzenia?”