Read More
bezpieczna dla zdrowia

Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych. Przy tym najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%). Czy jednak każdy potrafi poprawnie zinterpretować znajdujące się na opakowaniu daty? Okazuje się, że nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z Too Good To Go i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” – jej celem jest ułatwienie konsumentom poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych produktów. 

Read More
dieta

Polsko-francuska miłość do glutenu, czyli tradycja w każdej kromce

Czy wiecie, że chleb występuje w diecie człowieka od przeszło 10 tysięcy lat? Na przestrzeni tego okresu powstawało jego wiele form, a także przybierał różne role w tradycji i kulturze, jednak nieustannie jest dla niego miejsce na stole – i to stałe, nie do naruszenia. Z okazji Światowego Dnia Chleba, specjaliści z warszawskiej piekarni rzemieślniczej Chaud Pain wyjaśniają, z czego wynika miłość do tego wypieku – zarówno w Polsce, jak i we Francji. 

Read More
luksus

Magia miedzi i złota: aranżacje kuchenne z olśniewającym efektem

Szukasz pomysłu na aranżację kuchni, która będzie piękna, szykowna i inna niż wszystkie? Wystarczy niewiele, aby osiągnąć olśniewający efekt. Dzięki dodatkom w kolorze złota zabudowa meblowa nabierze klasy i prawdziwie rozbłyśnie. W asyście miedzi zyska szlachetności i elegancji, a w połączeniu z metalem stworzy wyrazistą stylizację w loftowym stylu.

Read More
urządzenie

Premiera wielofunkcyjnego robota do gotowania Mambo 8590

Mambo 8590 zastąpi wiele dotychczas używanych urządzeń, pozwalając zarówno na zwiększenie przestrzeni w kuchni, jak i oszczędność czasu spędzonego na codziennym przygotowywaniu posiłków. Posiada aż 30 trybów pracy, dających możliwość m.in.  siekania produktów, ich mielenia, smażenia, tarcia, ubijania, mieszania, fermentacji, precyzyjnego gotowania stopień po stopniu. Zostało także wyposażone w specjalną łyżkę MamboMix, która pozwoli na zagniatanie ciasta na makaron, chleb lub pizzę.

Read More
mikrobioty

Maluch odporny na jesienne infekcje

Pierwsze chłodniejsze dni, ulewne deszcze, wzmożony kontakt z przeziębionymi dorosłymi i innymi dziećmi – jesień to trudny czas dla wszystkich rodziców maluchów. Katar, gorączka czy ogólne osłabienie to częste dolegliwości, z którymi pod koniec roku walczą organizmy najmłodszych. We wspieraniu odporności dzieci, a zwłaszcza niemowląt, istotne jest zadbanie o mikrobiotę pełniącą bardzo ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ich układu immunologicznego. Co sprzyja prawidłowemu rozwojowi mikrobioty, a co może wpłynąć niekorzystnie na jej skład? Jak duży wpływ na odporność dziecka ma jego dieta?

Read More
policjant

Szczerze do bólu o pracy policji

Szczerze do bólu o pracy, gdzie absurd bezpośrednio sąsiaduje z tragedią, współczucie i chęć niesienia pomocy z obojętnością, zaangażowanie i poświęcenie z zawodowym wypaleniem i cynizmem, a pogarda z wdzięcznością. „Pies 2”, kontynuacja bestsellerowej książki Jakuba Gończyka, w księgarniach już 13 października. Tym razem także będzie bez cenzury,ostro, prosto z mostu, a czasem mocno absurdalnie. 

Read More
restauracja

Rzucający talerzami czy cierpliwy słuchacz? Jaki powinien być szef kuchni?

Święto szefów kuchni obchodzone 20 października przybliża niezwykle prestiżową, a zarazem niekiedy niedocenianą rolę osób, które stanowią fundament każdej restauracji. Marcin Przybysz Executive Chef restauracji Epoka, specjalizującej się w fine food experience, a także zwycięzca 3. edycji programu Top Chef, postanowił zdradzić kilka sekretów dotyczących tego zawodu. Co zaskakującego skrywają w sobie szefowie kuchni i jakie wnioski wyciągnęli z pandemii?

Read More
kampania

„Heart of Hospitality”, czyli z sercem o hotelarstwie – nowa kampania Accor

Accor, wiodąca grupa hotelowa na świecie, rozpoczyna ogólnoeuropejską kampanię, w centrum której znalazł się główny fundament hotelarstwa: ludzie. Grupa przygotowała podcast „Heart of Hospitality” z serią historii opowiadających o ludziach tworzących świat branży każdego dnia. Wśród rozmówców znaleźli się światowi liderzy, a także początkujący hotelarze. Natomiast tematy odcinków dotyczą gastronomii, luksusu, przyszłości sektora, kobiet w hotelarstwie, a także zrównoważonego rozwoju.

Read More
lekarz

Przebarwie-NIE – obalamy mity z ekspertem

Przebarwienia to problem skórny, z którym najczęściej zgłaszamy się do lekarzy i kosmetologów jesienią. Ich usuwanie to jedna z trudniejszych terapii skóry, dlatego, zanim przystąpimy do batalii z przebarwieniami warto poznać ważne fakty na ich temat i obalić kilka krążących wokół nich mitów. O pomoc w tym temacie poprosiliśmy kosmetolog i trycholog med. mgr Karolinę Marcinkowską.

Read More
tworzywa sztuczne

Hybryda bez HEMA – rozwiązanie dla wrażliwych paznokci

Manicure hybrydowy to zdecydowanie najwygodniejsze i najtrwalsze rozwiązanie. To metoda stylizacji, po którą chętnie sięgają kobiety, ceniące sobie elegancki wygląd w każdej sytuacji. Niestety ta metoda nie jest dla wszystkich – ze względu na obecność określonych monomerów, które mogą u niektórych powodować silną reakcję alergiczną. Rozwiązaniem dla wrażliwych paznokci może być nowość na polskim rynku – kolekcja lakierów hybrydowych bez HEMA SoPRO od Silcare. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po tę bezpieczną alternatywę!